DIZALICA TOPLINE! – KAKO U REALIZACIJU?

Dizalica topline Klima uredaji Hrvatska akcija

Sve što treba znati za pokretanje investicije – dizalica topline!

DIZALICE TOPLINE: VAŠ VODIČ KA PRAVOM ULAGANJU

Ako ste u procesu planiranja sustava grijanja za novi građevinski projekt. Ili nadogradnju postojećeg, možda razmišljate o prednostima sustava dizalice topline. Ovi inovativni sustavi prisutni su već neko vrijeme, ali još uvijek dolaze s puno pitanja i nejasnoća. U ovom vodiču nastojimo se pozabaviti što većim brojem njih.

DIZALICE TOPLINE – na projektima diljem Hrvatske

Sustavi dizalica topline su sofisticirani i ključno im je pristupiti s pravim načinom razmišljanja i informacijama.

Ako od nas tražite savjet ili ponudu, molimo da nam dostavite što više detalja:

 1. Namjena: Koja je primarna namjena dizalice topline? Je li za hlađenje, grijanje, podno grijanje, potrošnu toplu vodu (PTV) ili možda integraciju sa solarnim sustavima?
 2. Lokacija: Gdje se nalazi vaš objekt?
 3. Podaci o objektu: Koliko soba ima, koja je ukupna površina i koje su namjene ovih prostora?
 4. Detalji projekta: Ako već imate projektni plan ili troškovnik termotehničkih instalacija. Koji specificira tip sustava dizalice topline, molimo da ga podijelite s nama. Ovi podaci bit će od neprocjenjive važnosti u pripremi točne ponude.
 5. Vizualna pomagala: Sve dodatne pojedinosti poput tlocrta. Slika ili drugih relevantnih informacija mogu uvelike pomoći u prilagođavanju naše ponude vašim specifičnim potrebama.

Obratite nam se:

Spremni smo odgovoriti na sve vaše upite, ponuditi vrijedne uvide i ponuditi vam konkurentne prijedloge. Vaše zadovoljstvo naš je prioritet. I radujemo se što ćemo vam pomoći u donošenju ispravne odluke o ulaganju u toplinsku pumpu.

Naše sveobuhvatne usluge za vas

U timu Klima uređaji Hrvatska posvećeni smo pružanju vrhunskih usluga i podrške za sve vaše potrebe grijanja i hlađenja. Evo što možemo ponuditi:

 • Konzultacije i savjeti: Ovdje smo da vas vodimo kroz proces donošenja odluka, nudeći stručne savjete i prilagođene prijedloge.
 • Izrada projekta: Po potrebi možemo pomoći u izradi detaljnog projekta i troškovnika za Vaše termotehničke instalacije.
 • Konkurentne cijene: ponosni smo što nudimo dizalice topline po nekim od najkonkurentnijih cijena koje ćete pronaći u Hrvatskoj.
 • Pogodna dostava: uživajte u pogodnosti besplatne dostave točno na kućni prag.
 • Ovlaštena instalacija: Imamo mrežu ovlaštenih stručnjaka za instalaciju dostupnu diljem Hrvatske kako bismo osigurali da je vaš sustav ispravno postavljen.
 • Puštanje stručnjaka: Naš tim blisko surađuje s pružateljima usluga ovlaštenih uvoznika opreme. Kako bi pustili vaš sustav u rad za optimalne performanse.
 • Jamstvo i održavanje: Budite sigurni uz višegodišnja jamstva na opremu i usluge instalacije. Također osiguravamo kontinuirano održavanje kako bi vaš sustav nesmetano radio.

Ovdje smo da vam služimo predano i stručno. Ako imate pitanja ili su vam potrebne dodatne informacije, slobodno nam se obratite. Vaša udobnost i zadovoljstvo naši su glavni prioriteti.

Iskreno,
Tim Klima uređaji Hrvatska

Što je dizalica topline? Jednostavno objašnjenje

Dizalice topline su izvanredni uređaji koji koriste toplinu prirodno prisutnu u zraku. Za proizvodnju tople vode za grijanje i za kućanstvo. Poznati su po svojoj iznimnoj energetskoj učinkovitosti, često se mogu pohvaliti koeficijentom učinka (COP) većim od 4. Jednostavno rečeno, za svaki kilovat (kW) električne energije koji potroše, mogu isporučiti 4 kW ili više toplinske energije.

Evo jedne fascinantne činjenice: Dizalice topline čak mogu izvlačiti toplinu iz zraka kada temperature padnu ispod 0°C. Zahvaljujući modernim inverterskim kompresorima, ovi sustavi mogu učinkovito raditi do niskih temperatura od oko -28°C. To znači da rade pouzdano bez obzira na vašu lokaciju ili vanjsku temperaturu.

Toplinska pumpa obično se sastoji od dvije ključne jedinice: vanjske jedinice i unutarnje jedinice. Neki modeli dolaze u monoblok dizajnu, gdje su kompresor i izmjenjivač topline smješteni u jednoj jedinici.

U biti, dizalice topline su pametan, ekološki prihvatljiv način za iskorištavanje topline oko nas za grijanje i toplu vodu. Što ih čini odličnim izborom za one koji žele smanjiti potrošnju energije i utjecaj na okoliš.

Ako razmišljate o toplinskoj pumpi za svoje potrebe, slobodno se obratite za savjet ili ponudu. Ovdje smo da vam pomognemo snaći se u ovom učinkovitom i održivom rješenju grijanja.

Zašto se odlučiti za dizalice topline? Objašnjene prednosti

Dizalice topline postaju sve popularnije iz nekoliko uvjerljivih razloga:

 1. Visoka učinkovitost: Nevjerojatno su učinkoviti u onome što rade. S koeficijentom učinka (COP) koji često prelazi 4. Dizalice topline isporučuju oko četiri puta više toplinske energije od električne energije koju troše.
 2. Jednostavna ugradnja: Dizalice topline mogu se pohvaliti jednostavnim postupkom ugradnje, što ih čini praktičnim izborom za nove i postojeće zgrade.
 3. Pametna kontrola i automatizacija: Ovi sustavi dolaze s inteligentnim kontrolama i automatizacijom. Što omogućuje učinkovit rad i jednostavno prilagođavanje vašim potrebama za grijanjem i toplom vodom.
 4. Ušteda energije: Dizalice topline značajno smanjuju potrošnju energije. U praksi, njihovi sustavi zahtijevaju otprilike četiri puta manje energije od količine topline koja se isporučuje u vaš prostor. To rezultira znatnim uštedama energije.
 5. Nema potrebe za skladištenjem goriva: Za razliku od sustava koji se oslanjaju na kruta goriva. Kao što su peći na pelete ili biomasu. Dizalice topline ne zahtijevaju skladištenje energije, što pojednostavljuje održavanje.
 6. Stabilni troškovi energije: Električna energija, primarni izvor energije za dizalice topline. Obično održava stabilne cijene, za razliku od nafte ili plina. Koji mogu doživjeti značajne i česte fluktuacije cijena.
 7. Jednostavna upotreba: Dizalice topline su jednostavne za korištenje i ne uključuju rukovanje krutim gorivima, povećavajući praktičnost.
 8. Ekološki prihvatljivo: Iskorištavajući obnovljive izvore energije, dizalice topline smanjuju ovisnost o fosilnim gorivima. To ne samo da smanjuje emisije CO2, već i pozitivno pridonosi okolišu.
 9. Pretvorba energije: Dizalice topline mogu iskoristiti energiju iz zemlje, vode ili zraka i pretvoriti je u upotrebljivu toplinu. Trošeći samo djelić električne energije potrebne električnim radijatorima ili pećima za proizvodnju iste količine toplina.

Ukratko, dizalice topline

Ukratko, dizalice topline predstavljaju učinkovit, ekonomičan i ekološki prihvatljiv način da zadovoljite svoje potrebe za grijanjem i toplom vodom. Njihova sposobnost maksimiziranja korištenja energije, zajedno sa smanjenim utjecajem na okoliš, čini ih pametnim izborom za stambene i komercijalne primjene.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili trebate dodatne informacije, slobodno nam se obratite. Tu smo da vam pomognemo u istraživanju prednosti dizalica topline za vaše specifične zahtjeve.

Odabir pravog prostora za dizalice topline

Dizalice topline su svestrane i mogu se instalirati u raznim stambenim okruženjima. Međutim, njihova učinkovitost je maksimizirana u određenim uvjetima. Evo gdje dizalice topline najbolje rade:

 1. Visoko izolirane zgrade: Dizalice topline najbolje rade u zgradama s izuzetnom toplinskom izolacijom, posebice u novijim građevinama. Ove zgrade imaju minimalne gubitke topline, omogućujući toplinskoj crpki da radi pri vrhunskoj učinkovitosti.
 2. Inertni sustavi grijanja: Za optimalnu učinkovitost preporučuje se korištenje inertnih sustava grijanja poput podnog, zidnog ili stropnog grijanja. Ovi sustavi zahtijevaju niže ulazne temperature vode, smanjujući opterećenje vanjske jedinice i manju potrošnju električne energije.
 3. Niže temperature vode: Korištenje sustava grijanja koji zahtijevaju niže temperature vode ključno je za učinkovit rad dizalice topline. Time se smanjuje potrošnja energije i opterećenje vanjske jedinice.
 4. Podno grijanje: Kad god je moguće, razmislite o korištenju podnog grijanja. Ovaj tip sustava grije veliku površinu zgrade i radi učinkovito s početnom temperaturom vode od samo oko 30 stupnjeva Celzijusa.

Ukratko, dizalice topline su svestrane i mogu se ugraditi u različite stambene prostore. Međutim, kako bi se povećala njihova učinkovitost, bitno je usredotočiti se na zgrade s izvrsnom toplinskom izolacijom. Inertnim sustavima grijanja i nižim zahtjevima za temperaturu vode. Ovi uvjeti omogućuju toplinskim crpkama optimalan rad, osiguravajući udobnost i uštedu energije.

Ako trebate daljnje upute ili imate konkretna pitanja u vezi s vašim potrebama za grijanjem, nemojte se ustručavati kontaktirati. Tu smo da vam pomognemo u odabiru pravog rješenja grijanja za vaš prostor.

Odabir idealne dizalice topline za vaše potrebe

Odabir prave dizalice topline za vaše potrebe grijanja i hlađenja ključni je korak u projektiranju vašeg sustava. Evo smjernica koje će vam pomoći da napravite idealan izbor:

1. Izračunajte energetske potrebe: Započnite procjenom energetskih potreba vaše zgrade. Ovaj izračun uzima u obzir čimbenike poput izolacije, veličine i vrste prostorija te lokalne klime. Ovi parametri pomažu u određivanju kapaciteta dizalice topline koji vam je potreban. A koji se obično kreće od 3,60 do 25,00 kW. Ovaj kapacitet može učinkovito pokriti prostore od 40 do 400 m2, ovisno o odabranoj vrsti sustava.

2. Definirajte funkcionalnosti: Odredite koje funkcije trebate od sustava dizalice topline. Trebate li grijanje, hlađenje, potrošnu toplu vodu ili više funkcija istovremeno? Jasne definicije vaših zahtjeva vodit će proces projektiranja.

3. Odlučite se za sveobuhvatna rješenja: Razmislite o korištenju dizalice topline za sve energetske potrebe vaše zgrade. Ovaj pristup može biti isplativ i povećava ukupnu udobnost.

4. Povezivost: Moderni sustavi dizalica topline mogu se povezati putem interneta, omogućujući daljinsko upravljanje. Ova značajka povećava kontrolu i praktičnost.

Nakon što definirate te čimbenike, ovlašteni strojarski dizajner može izraditi projekt instalacije prilagođen vašim potrebama i preferencijama.

Preporučamo sveobuhvatno korištenje dizalica topline kako bi se pokrili svi energetski zahtjevi vaše zgrade. Ovo ne samo da optimizira vaše ulaganje, već i povećava ukupnu udobnost. Dodatno, moderni sustavi dizalica topline nude mogućnosti daljinskog upravljanja, dodajući sloj pogodnosti i kontrole.

Ako imate dodatnih pitanja ili vam je potrebna pomoć pri odabiru i dizajnu vašeg sustava dizalice topline, obratite nam se. Tu smo da vam pomognemo da napravite najbolji izbor za svoj prostor.

Profesionalno planiranje i dizajn za vaš sustav dizalice topline

S našim 27 godina iskustva u industriji, nudimo sveobuhvatne usluge izrade projekata za dizalice topline koje vode ovlašteni dizajneri. Nudimo kompletnu dokumentaciju i predlažemo sistemska rješenja po mjeri. Ovaj ključni korak osigurava uspješnu i učinkovitu implementaciju sustava dizalice topline.

Važno je naglasiti da pokušaj implementacije takvih sustava bez stručnog vodstva često dovodi do nezadovoljstva korisnika. Ovo nezadovoljstvo može biti štetno za obje strane, rezultirajući izgubljenim vremenom i novcem.

Iako neki korisnici mogu vjerovati da mogu samostalno instalirati sustav, stvarnost rijetko odgovara očekivanjima. Sustavi toplinskih pumpi obično uključuju značajne početne troškove, koji često prelaze 20.000 eura. Međutim, ovo početno ulaganje je minimalno u usporedbi s učinkovitošću i uštedama u kojima ćete uživati nakon instalacije. Dugoročne prednosti profesionalno projektiranog i instaliranog sustava značajno nadmašuju početne troškove.

Shvaćamo vrijednost dobro isplaniranog i izvedenog projekta, a cilj nam je pružiti vam učinkovito i isplativo rješenje grijanja i hlađenja. Naša stručnost osigurava da vaša investicija donosi maksimalan povrat, dugoročno štedeći novac i energiju.

Ako razmišljate o sustavu dizalice topline i želite osigurati njegov uspjeh, obratite nam se. Ovdje smo da vam pomognemo na svakom koraku.

Razumijevanje cijene i povrata ulaganja u dizalice topline

Razumijemo da se početno ulaganje u sustav dizalice topline može činiti većim u usporedbi s tradicionalnim sustavima grijanja. Međutim, važno je napomenuti da se radi o obnovljivom izvoru energije visoke učinkovitosti. To znači da iako bi početni troškovi mogli biti donekle povišeni, možete očekivati značajne uštede od samog početka.

Jedna od ključnih prednosti sustava dizalica topline je ta što zahtijevaju samo priključak na električnu energiju. Čime se eliminira potreba za velikim građevinskim radovima poput postavljanja dimnjaka. Ovo ne samo da štedi troškove izgradnje, već i smanjuje ukupni utjecaj na okoliš.

Subvencije za sustave dizalica topline

Nadalje, mnoge države i Europska unija nude znatne subvencije za sustave dizalica topline zbog njihove obnovljive i energetski učinkovite prirode. Uz ove subvencije, povrat investicije za sustav dizalice topline u prosjeku iznosi oko sedam godina. Kada investitori zatraže i dobiju državne potpore, taj se rok povrata osjetno skraćuje.

Za usporedbu, potrošnja električne energije za dobro izoliranu zgradu. Od 120 m2 na jugu Hrvatske tijekom zimskih mjeseci kreće se između 15 i 20 eura. Čak iu kontinentalnim regijama gdje može biti potrebno nešto više električne energije. Ona ostaje nekoliko puta jeftinija od grijanja na fosilna goriva.

Unutarnja jedinica dizalice topline, poznata kao hidro-kutija bez spremnika tople vode, ima slične dimenzije kao kondenzacijski plinski kotao. To znači da zahtijeva minimalan prostor za ugradnju.

Trošak sustava dizalice topline ovisi o različitim čimbenicima. Uključujući dizajn uređaja, upotrijebljene materijale, proizvođača sustava, namjeravanu upotrebu, lokalne klimatske uvjete i još mnogo toga. U praksi se cijena sustava dizalice topline obično kreće od 110 do 160 eura po kvadratnom metru, plus PDV.

Ovaj trošak može varirati ovisno o specifičnim parametrima. Kao što je uključivanje podnog grijanja, grijanja tople vode za kućanstvo, solarnog grijanja i naprednih mogućnosti daljinskog upravljanja i upravljanja.

Imajte na umu da ove brojke služe kao grube procjene koje vam pomažu u procjeni ulaganja. Konačni trošak može varirati ovisno o vašim jedinstvenim zahtjevima i preferencijama.

Ako imate dodatnih pitanja ili vam je potrebna detaljna procjena troškova za vaš projekt, nemojte se ustručavati kontaktirati nas. Tu smo da pružimo stručno vodstvo i pomoć.

Razumijevanje rada dizalice topline (ukratko)

Dizalice topline su genijalni uređaji koji olakšavaju prijenos toplinske energije. Iz sustava niže temperature (kao što je zemlja, zrak ili voda) u sustav više temperature (poput vašeg sustava centralnog grijanja). To postižu korištenjem dodatnog izvora energije, obično električne energije za napajanje kompresora. I korištenjem procesa zatvorene petlje sa specifičnim radnim fluidom, koji se često naziva freon.

Evo sažetog pregleda kako se ovaj proces odvija:

 1. Prikupljanje energije iz okoliša: Dizalica topline počinje izdvajanjem toplinske energije iz svoje okoline. To može biti iz zemlje, zraka ili vode, ovisno o vrsti dizalice topline.
 2. Sažimanje radne tekućine: Ova prikupljena energija se zatim prenosi u specijaliziranu radnu tekućinu unutar dizalice topline. Kompresorska komponenta dizalice topline komprimira ovaj radni fluid, što rezultira povećanjem njegove temperature.
 3. Izmjena topline u kondenzatoru: Vruća, komprimirana radna tekućina zatim se usmjerava kroz kondenzator gdje oslobađa svoju toplinu. Ta se toplina prenosi na izmjenjivač topline koji se nalazi unutar kondenzatora. A ta prenesena toplina zagrijava vodu u vašem sustavu centralnog grijanja.
 4. Povratak u isparivač: Nakon izmjene topline u kondenzatoru, radna tekućina se vraća u isparivač kroz ekspanzijski ventil.
 5. Širenje i hlađenje: Unutar ekspanzijskog ventila, visokotlačna radna tekućina se širi, uzrokujući pad tlaka i temperature. Ovaj učinak hlađenja priprema tekućinu za sljedeći ciklus.
 6. Ponovite ciklus: Radna tekućina, sada na nižoj temperaturi, vraća se na početak ciklusa u isparivaču. Spremno je apsorbirati više toplinske energije iz okoline i proces počinje ispočetka.

Ovaj ciklus isparavanja, kompresije, kondenzacije i ekspanzije kontinuirano se ponavlja kako bi se održala željena temperatura u vašem sustavu grijanja. Kroz ovaj inovativni proces, dizalice topline učinkovito osiguravaju grijanje ili hlađenje vašeg doma ili zgrade. Dok koriste obnovljivu energiju iz okoliša i minimiziraju potrebu za tradicionalnim gorivima za grijanje.

Ako imate detaljnija pitanja ili su vam potrebne dodatne informacije, slobodno nam se obratite. Ovdje smo da vam pomognemo.

Vrste sustava dizalice topline:

 1. Dizalice topline samo za grijanje: Ovi sustavi prvenstveno su dizajnirani za grijanje prostora. Oni izvlače toplinu iz vanjskog zraka, tla ili vode. I prenose je u zatvorene prostore kako bi zagrijali vaš životni prostor. Ne pružaju funkcije hlađenja.
 2. Dizalice topline samo za hlađenje: Nasuprot tome, dizalice topline samo za hlađenje prilagođene su isključivo za hlađenje unutarnjih prostora. Oni rade tako što uklanjaju toplinu iz vaših unutarnjih prostorija i ispuštaju je van, u biti hlade vaš dom. Ovi sustavi ne nude mogućnosti grijanja.
 3. Dizalica topline za grijanje i hlađenje: Ovi svestrani sustavi dizalica topline dizajnirani su za grijanje i hlađenje vašeg doma. Idealni su za regije s promjenjivom temperaturom tijekom godine. Oni mogu izvući toplinu iz vanjskog zraka za grijanje tijekom hladnijih mjeseci. I ukloniti toplinu iz zatvorenih prostorija za hlađenje tijekom toplijih mjeseci.
 4. Dizalice topline za potrošnu toplu vodu: Iako nije spomenuto u vašem tekstu. Vrijedno je napomenuti da se dizalice topline također mogu koristiti za opskrbu toplom vodom za kućanstvo. Ovi sustavi učinkovito prenose toplinu na vašu vodu, nudeći ekološki prihvatljiv način za zadovoljenje vaših potreba za toplom vodom.

Svaki tip sustava dizalice topline ima svoje prednosti i prikladan je za specifične primjene. Važno je odabrati sustav koji je u skladu s vašim zahtjevima grijanja i hlađenja. Uzimajući u obzir čimbenike kao što su klima. Dizajn zgrade i vaši ciljevi energetske učinkovitosti.

Priprema potrošne tople vode (PTV) dizalicom topline:

Potrošna topla voda (PTV) značajan je dio dnevne potrošnje energije u kućanstvu. Posebice u smislu održavanja osobne higijene i pranja posuđa. Ona u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske čini oko 20% ukupne godišnje potrošnje toplinske energije, au priobalju i više. Tijekom sezone bez grijanja priprema PTV-a postaje najveći pojedinačni izdatak energije za kućanstva, bez obzira na korišteni energent.

Evo zašto je važna učinkovita priprema PTV-a:

 • Dnevna potrošnja: Prosječna osoba dnevno unese oko 200-300 litara pitke vode. Od toga je oko 40 do 80 litara potrošne tople vode. Koja se obično održava na temperaturama u rasponu od 40°C do 60°C. Prvenstveno se koristi za osobnu higijenu i pranje posuđa.
 • Raspodjela energije: U kućanstvima raspodjela energije je sljedeća: za PTV oko 20%, za grijanje prostora oko 73%. A za kuhanje u kontinentalnom dijelu Hrvatske oko 7%. U obalnim je područjima udio potrošnje PTV-a još veći.
 • Troškovi energije: Učinkovita priprema i korištenje PTV može značajno smanjiti ukupne troškove energije za kućanstva. Smanjenje potrošnje energije za PTV, posebno tijekom sezone bez grijanja, može imati značajan utjecaj na ukupne uštede energije.

Učinkovita priprema i korištenje PTV-a ključno je za uštedu energije i smanjenje računa za energiju. Što ga čini važnim pitanjem za kućanstva u Hrvatskoj, posebno tijekom mjeseci kada nema grijanja.

Korištenje dizalica topline za pripremu potrošne tople vode (PTV):

Dizalice topline, koje se obično koriste u sustavima grijanja, također se mogu koristiti za učinkovitu pripremu kućne tople vode (PTV). Međutim, to najbolje funkcionira kada je dizalica topline projektirana za prijenos topline pomoću vode umjesto zraka. Evo kako to funkcionira:

 • Kompatibilnost s dizalicom topline: Za pripremu tople vode s toplinskom pumpom. Potreban vam je sustav dizalice topline koji je opremljen za tu svrhu. Ovi sustavi su obično manji i imaju nazivnu snagu od 2 do 12 kW. S pogonskom snagom od 0,6 do 5,2 kW.
 • Ušteda energije: Prednost korištenja dizalica topline za pripremu PTV-a je značajna ušteda energije. Zapravo, moguće je smanjiti potrošnju energije za pripremu tople vode do dvije trećine u usporedbi s tradicionalnim metodama.
 • Veća početna investicija: Jedan nedostatak ovog sustava je veća početna investicija potrebna za sam sustav dizalice topline. Međutim, ovaj početni trošak nadoknađuje se značajnom uštedom energije tijekom vremena.
 • Ovisnost o električnoj energiji: Drugo razmatranje je ovisnost o električnoj energiji za rad dizalice topline. Dok su troškovi električne energije općenito stabilniji od troškova fosilnih goriva. Važno je uzeti u obzir ove stalne potrebe za energijom.

Sve u svemu, korištenje dizalice topline za pripremu PTV-a može biti vrlo učinkovit. I ekološki prihvatljiv izbor, značajno smanjujući potrošnju energije i ukupne troškove dugoročno, iako može zahtijevati veća početna ulaganja.

Financijska potpora za sustave dizalice topline:

Republika Hrvatska u suradnji s Europskom unijom često nudi financijske poticaje i subvencije za ugradnju sustava dizalica topline. Ovi poticaji osmišljeni su za promicanje korištenja obnovljivih izvora energije. I često su omogućeni kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost povremeno raspisuje javne pozive za poticanje uvođenja obnovljivih izvora energije u stambene objekte. To znači da vlasnici kuća mogu pristupiti financijskoj potpori za nadoknadu troškova ugradnje sustava dizalice topline.

Kako biste iskoristili ove mogućnosti, možete nas kontaktirati i zatražiti ponudu za dizalicu topline renomiranih marki. Kao što su Mitsubishi Electric, Daikin, LG, Vaillant ili GREE. Možemo vam pružiti potrebne informacije i smjernice za podnošenje zahtjeva za ove subvencije.

Za više detalja i kriterije prihvatljivosti možete istražiti službenu web stranicu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ne zaboravite pratiti sljedeći nastavak:
VODIČ ZA ODABIR DIZALICE TOPLINE ZA VAŠ DOM TE UPUTE I SMJERNICE ZA UGRADNJU I OVLAŠTENO PUŠTANJE U RAD.”
Ovaj će vam vodič pružiti sveobuhvatne informacije i upute o odabiru. Instaliranju i puštanju u rad sustava dizalica topline za vaš dom.

DIZALICA TOPLINE – na projektima diljem Hrvatske

Sustavi dizalica topline su sofisticirani i ključno im je pristupiti s pravim načinom razmišljanja i informacijama.

Ako od nas tražite savjet ili ponudu, molimo da nam dostavite što više detalja:

 1. Namjena: Koja je primarna namjena dizalice topline? Je li za hlađenje, grijanje, podno grijanje, potrošnu toplu vodu (PTV) ili možda integraciju sa solarnim sustavima?
 2. Lokacija: Gdje se nalazi vaš objekt?
 3. Podaci o objektu: Koliko soba ima, koja je ukupna površina i koje su namjene ovih prostora?
 4. Detalji projekta: Ako već imate projektni plan ili troškovnik termotehničkih instalacija. Koji specificira tip sustava dizalice topline, molimo da ga podijelite s nama. Ovi podaci bit će od neprocjenjive važnosti u pripremi točne ponude.
 5. Vizualna pomagala: Sve dodatne pojedinosti poput tlocrta, slika ili drugih relevantnih informacija. Mogu uvelike pomoći u prilagođavanju naše ponude vašim specifičnim potrebama.

Obratite nam se:

 • Email: nikica.technoprom@gmail.com
 • Osoba za kontakt: Nikica Bukarica, prodajni savjetnik
 • Mob: 095 123 0007

Spremni smo odgovoriti na sve vaše upite, ponuditi vrijedne uvide i ponuditi vam konkurentne prijedloge. Vaše zadovoljstvo naš je prioritet. I radujemo se što ćemo vam pomoći u donošenju ispravne odluke o ulaganju u toplinsku pumpu.

Naše sveobuhvatne usluge za vas

U timu Klima uređaji Hrvatska posvećeni smo pružanju vrhunskih usluga i podrške za sve vaše potrebe grijanja i hlađenja. Evo što možemo ponuditi:

 • Konzultacije i savjeti: Ovdje smo da vas vodimo kroz proces donošenja odluka, nudeći stručne savjete i prilagođene prijedloge.
 • Izrada projekta: Po potrebi možemo pomoći u izradi detaljnog projekta i troškovnika za Vaše termotehničke instalacije.
 • Konkurentne cijene: ponosni smo što nudimo dizalice topline po nekim od najkonkurentnijih cijena koje ćete pronaći u Hrvatskoj.
 • Pogodna dostava: uživajte u pogodnosti besplatne dostave točno na kućni prag.
 • Ovlaštena instalacija: Imamo mrežu ovlaštenih stručnjaka za instalaciju dostupnu diljem Hrvatske kako bismo osigurali da je vaš sustav ispravno postavljen.
 • Puštanje stručnjaka: Naš tim blisko surađuje s pružateljima usluga ovlaštenih uvoznika opreme. Kako bi pustili vaš sustav u rad za optimalne performanse.
 • Jamstvo i održavanje: Budite sigurni uz višegodišnja jamstva na opremu i usluge instalacije. Također osiguravamo kontinuirano održavanje kako bi vaš sustav nesmetano radio.

Ovdje smo da vam služimo predano i stručno. Ako imate pitanja ili su vam potrebne dodatne informacije, slobodno nam se obratite. Vaša udobnost i zadovoljstvo naši su glavni prioriteti.

Iskreno,
Tim Klima uređaji Hrvatska

Renovirate staro ili gradite novo i želite osigurati što manje buduće troškove grijanja kroz moderna rješenja? Bez brige, na ste pravom mjestu. 

Neovisno o tome da li već znate nešto o ovoj temi ili ste tek nedavno saznali o dizalicama topline (toplinske pumpe zrak-voda), potrudit ćemo se unaprijed odgovoriti na većinu vaših pitanja i generalno vas naoružati osnovnim znanjem o ovoj temi kako bi ste mogli donjeti informiranu odluku o možebitnim budućim investicijama.

Za početak…

Što je dizalica topline?


 

Općenito

DIzalica topline je električni uređaj koji toplinu izvlači s jednog mjesta i prenosi je na drugo. To nije nova tehnologija; koristi se širom svijeta desetljećima, a hladnjaci i klima uređaji najpoznatiji su primjeri. Hladnjaci i klima uređaji oba su primjera dizalica topline koje rade specifično u režimu hlađenja. Hladnjak je u osnovi izolirana kutija sa spojenim sustavom toplinske pumpe gdje se zavojnica isparivača nalazi unutar kutije, obično u odjeljku za zamrzavanje. Toplina se apsorbira s ovog mjesta i prenosi van, obično iza ili ispod jedinice u kojoj se nalazi zavojnica kondenzatora. Slično tome, klima uređaj prenosi toplinu iz kuće van kuće.

 

Specifično

Dizalice topline o kojima mi pričamo su uređaji koji koriste toplinu sadržanu u zraku kako bi zagrijali toplu vodu koja se koristi za grijanje i potrošnu toplu vodu u vašem objektu. Cijena dizalica topline je svakako opravdana zahvaljujući visokoj energetskoj učinkovitosti zbog koje spadaju u obnovljive izvore energije te u pravilu osiguravaju COP viši od 4. U tom slučaju dizalica topline može za svaki kW utrošene električne energije proizvesti 4 kW toplinske energije.

Zanimljivo, dizalica topline čak i pri temperaturama ispod 0°C može izvući toplinu iz okolnog zraka, a zahvaljujući modernim inverterskim kompresorima, režim rada proteže se do čak -28°C (zahvaljujući primjerice modernim inverterskim kompresorima s flow-injection tehnologijom), čime je zajamčeno funkcioniranje sustava bez obzira na poziciju objekta i vanjsku temperaturu. Budući da tlo i zrak vani uvijek sadrže malo topline, dizalica topline može dovoditi toplinu u kuću čak i tijekom hladnih zimskih dana. Zapravo, zrak na –18 ° C sadrži oko 85 posto topline koju je sadržavao na 21 ° C.

Ciklus dizalice topline u potpunosti je reverzibilan pa može osigurati cjelogodišnju klimatsku kontrolu za vaš dom. Osim grijanja dizalica topline može i hladiti prostor, ako su ugrađeni potrošači koji mogu hladiti prostor (podno/zidno/stropno grijanje ili ventilokonvektori). Cijena dizalice topline tada se spušta za dodatnu vrijednost radi uštede na potrošnji energije za hlađenje.

Najveću efikasnost postiže na objektima (novim) s visokim stupnjem termoizolacije. Pri tome se sugerira korištenje inertnih sistema grijanja (podno, stropno, zidno) koji zahtijevaju niže temperature koje znače manje opterećenje vanjske jedinice i manju potrošnju struje.

 

Iako se dizalice topline prvenstveno koriste u sustavima grijanja, kod izvedbi gdje se toplina odvodi vodom ista se može iskoristiti i za pripremu potrošne tople vode (PTV). Tu se obično radi o uređajima manje nazivne snage od 2 do 12 kW i pogonske snage 0,6 do 5.2 kW i na taj način moguće je smanjiti potrošnju energije za pripremu PTV za 2/3.

 

Koje su prednosti korištenja dizalica topline?


Kada se spremamo na nove investicije, zamjenu starog ili za potrebe novog sustava grijanja, moramo se pitati koje su prednosti i dugoročna isplativost te odluke. Da li cijena dizalice topline opravdava investiciju radi daljnje uštede? Da li je bolje investirati sada pa izbjeći ponovnu zamjenu kada nas na to prisile zakonske izmjene? Koliko je realno vremena još ostalo do bitnijih promjena u cijenama energenata? Sve su to realna pitanja i više nisu samo hipotetska. Novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i pravilnici za izdavanje građevinske dozvole za novogradnju su već tu. Neki vrijede već od 1.1.2020 a i novi su u pripremi. U Hrvatskoj je cijela situacija možda tek počela, ali vodimo se po primjerima iz ostatka svijeta gdje se cijena dizalica topline već spustila i samo izvođenje je postalo uobičajena praksa kod novogradnje.

Dizalice topline s izvorom zraka jedan su od najnaprednijih sustava grijanja koji su dostupni vlasnicima kuća i tvrtkama. S razlogom se primjerice u Švicarskoj svaka treća novogradnja oprema nekom od tipova dizalica topline, u Švedskoj 7 od 10 novogradnji a u Njemačkoj i Islandu jedna četvrtina. U mnogim državama se traže ili već donose novi zakoni po kojima se odustaje od plinskih priključaka na novogradnji u bliskoj budućnosti. 

Raspoloživost fosilnih goriva plina i nafte vremenski je ograničena pa ova činjenica sve više zaokuplja svijest ljudi kao i potreba za zaštitom okoliša. Iz tog razloga korištenje obnovljivih izvora energije dobiva sve više na značaju.

S visokom oznakom energetske ocjene u cijelom rasponu, ovo je idealno čisto i zeleno inteligentno rješenje grijanja. Upravo zato navesti ćemo neke od najbitnijih faktora za donošenje odluke. 

 

60 do 75% niži relativni troškovi grijanja

Dizalice topline dobivaju ¾ potrebne energije (bez ikakvog dodatnog utroška goriva ili električne energije) iz okruženja u kojem živite. Tlo, podzemna voda i vanjski zrak pohranjuju ogromne količine toplinske energije koje se pomoću dizalica topline mogu transformirati u energiju grijanja. Uštede su znatne u usporedbi s drugim konvencionalnim sustavima grijanja. Količina energije koju dizalice topline troše znatno je manja od količine proizvedene topline. 

Međutim, relativne uštede ovisit će o tome da li trenutno koristite struju, ulje, propan ili prirodni plin i o relativnim troškovima različitih izvora energije u vašem području. Ako pokrenete dizalicu topline, trošit ćete manje plina ili nafte, ali više električne energije. Ako živite u području gdje je struja skupa, vaši operativni troškovi mogu biti veći. Ovisno o tim čimbenicima, rok povrata ulaganja u dizalicu topline zrak – voda, a ne u centralni klima uređaj, mogao bi biti od dvije do sedam godina.

 

Pametna buduća ulaganja

Ako se danas odlučite instalirati dizalicu topline, trebali biste biti svjesni da ulažete u budućnost. Njihova prava vrijednost leži u mnogim mjerljivim i nemjerljivim aspektima. Osim sigurnosti ulaganja, fleksibilnosti, niskih troškova grijanja, udobnosti i mnogih ekonomskih i ekoloških prednosti, dizalica topline je zapravo ulaganje u vašu budućnost i budućnost vaše djece.

 

Obnova ili novogradnja

Dizalica topline idealno je rješenje za grijanje i hlađenje novoizgrađenih ili obnovljenih zgrada ili za zamjenu postojećeg sustava grijanja. Budući da djeluje na principima niskotemperaturnog grijanja, pogodna je za podno grijanje i grijanje pomoću zidnih radijatora, kao i kombinaciju oba. Dizalice topline posebno su prikladne za grijanjem radijatorom, jer novi modeli za visoke temperature mogu doseći temperaturu vode od 80 ° C.

 

Zimi toplo, ljeti hladno

Jedinstvena tehnologija dizalica topline omogućava vašem sustavu grijanja da zagrijava vaš dom tijekom zime i hladi ga tijekom ljeta bez dodatnih radova ili ulaganja. Sustav dizalice topline može se koristiti za hlađenje bez obzira koristite li ventilatore ili podno grijanje.

 

Niska razine buke

Sustav dizalica topline nije samo vrlo učinkovit; ujedno je i jedan od najtiših dostupnih na tržištu. Ovaj obnovljivi sustav grijanja je diskretan i vrlo tih, nudeći fleksibilnost na mjestu gdje ga možete postaviti i čineći ga savršenim za gotovo sve lokacije.

 

 

 

Princip rada dizalica topline


Dizalice topline prenose toplinu tako što cirkuliraju tvar koja se naziva rashladno sredstvo kroz ciklus isparavanja i kondenzacije. Kompresor pumpa rashladno sredstvo između dva svitka izmjenjivača topline. U jednoj zavojnici rashladno sredstvo isparava pri niskom tlaku i apsorbira toplinu iz svoje okoline. Zatim se rashladno sredstvo komprimira na drugoj zavojnici, gdje se kondenzira pod visokim tlakom. U ovom se trenutku oslobađa topline koju je apsorbiralo ranije u ciklusu.

Rashladni sustav dizalice topline sastoji se od kompresora i dvije zavojnice od bakrenih cijevi (jedna u zatvorenom i jedna izvana), okružene tankim aluminijskim rebrima za pomoć prijenosu topline. U načinu grijanja, tekuće rashladno sredstvo u vanjskim zavojnicama izvlači toplinu iz zraka i isparava u plin. Unutarnje zavojnice oslobađaju toplinu iz rashladnog sredstva dok se ona kondenzira natrag u tekućinu. Povratni ventil, u blizini kompresora, može promijeniti smjer protoka rashladnog sredstva radi hlađenja, kao i za odmrzavanje vanjskih zavojnica zimi.

 

 

Sami proces odvija se u 4 faze gdje je rashladno sredstvo na početku prve faze hladna tekućina niskog tlaka.

 1. Rashladno sredstvo prelazi u isparivač i toplinska energija iz vanjskog zraka prolazi preko isparivača. To uzrokuje povećanje tlaka rashladnog sredstva i promjenu u toplu paru.
 2. Topla para tada ulazi u kompresor gdje joj se pomoću kompresije povećava temperatura i to rezultira njenim pretvaranjem u vrući plin.
 3. Vrući plin se tada kondenzira prelaskom preko jedne strane izmjenjivača topline. Toplina se prenosi na hladniju stranu (strana gdje se nalazi voda) izmjenjivača topline i tada se kroz sustav prenosi do spremnika tople vode. Kako se temperatura rashladnog sredstva smanjuje, stanje se mijenja iz vrućeg plina natrag u hladnu paru.
 4. Unatoč padu temperature, hladna para i dalje zadržava visoki tlak i kako bi se tlak smanjio para prolazi kroz ekspanzijski ventil. To uzrokuje pad tlaka i temperatura se znatno snižava, vraćajući rashladno sredstvo u prvobitno stanje hladne tekućine niskog tlaka.

Taj se postupak ponavlja

Kroz ovaj ciklus prolazi samo rashladno sredstvo, a voda se zagrijava dok putuje kroz izmjenjivač topline. Toplinska energija rashladnog sredstva prolaskom kroz izmjenjivač topline predaje se vodi kojoj tada raste temperatura. Ova grijana voda ulazi u krug grijanja zgrade, a može se koristiti i za dobavu sanitarne tople vode putem spremnika tople vode.

Energetska učinkovitost koja se postiže ovim procesom iznimno je visoka, te primjerice pri vanjskoj temperaturi od +7°C COP (Coefficient of Performance) može iznositi 4.00, odnosno sustav za svaki kW električne energije koji utroši daje čak 4.00 kW toplinske energije. Naravno, s padom vanjske temperature, pada i učinkovitost sustava, no istovremeno raste s porastom vanjske temperature.

 

 

 

Planiranje, odabir i projektiranje sustava


Svako planiranje i projektiranje ima svoje početne korake i iako istina je da neke od njih možemo barem djelomično izvesti sami, ovisno o stručnosti i iskustvu naravno, naša je preporuka da se obratite stručnom projektantu/tvrtki koja će vam izraditi potpunu dokumentaciju i predložiti moguća rješenja sustava. Naravno, to će povisiti početnu investiciju ali zasigurno ne onoliko koliko bi koštali naknadni popravci ili zamjene u slučaju krivog odabira ili izvođenja. Pokzalo se u praksi da izbjegavanje ovog koraka često rezultira nezadovoljstvom korisnika, gubitkom vremena i uloženog novca.

Ovi sustavi funkcioniraju po principu “veće početno ulaganje – veća ušteda, efikasnost i isplativost u budućnosti” te mogu koštati i preko 20.000,00 € uz velike uštede u kasnijim tekućim troškovima, pa je upravo zbog toga vrlo bitno da se pomno isplaniraju i pravilno izvedu “iz prve”. 

– primjer projekta obiteljske kuće “Kuća Zubadan” 

 

 

Prije samog ugovaranja izvođenja informirajte se o sljedećim faktorima kako bi ste isplanirali budžet u skladu s konkretnim željama/potrebama izvedbe:

 • energetske potrebe – potrebno je izraditi proračun fizike objekta i saznati njegove energetske potrebe koje ovise o željenim trošilima, površini i izolaciji objekta
 • kapacitet – sukladno energetskim potrebama objekta radi se odabir kapaciteta dizalice topline. Vrijednosti se pretežno kreću u rangu od 3.6 do 16,0 kW, ili prevedeno za veličine objekta od 40 do 400 m²
 • funkcionalnosti – bitno je naglasiti sve željene funkcionalnosti ( grijanje+potrošna topla voda, samo potrošna topla voda, grijanje+hlađenje+potrošna topla voda)
 • kontrola – uz standardnu kontrolu pomoću žičnih ugradbenih kontrolera/termostata moguća je i daljinska kontrola sa drugih lokacija putem internetske veze
 • namjena – kratak opis namjene objekta (stambeni, turistički, poslovni)

Naravno ne zaboravite i na izradu projektne dokumentacije uz ponudbeni troškovnik, primjerice:

 • rasvjeta – zamjena postojeće s novom veće efikasnosti
 • izolacija – dodatna toplinska izolacija vanjskih zidova ili stropa prema negrijanom tavanu
 • stolarija – zamjena vanjske stolarije novim tipom većeg izolacijskog indexa ( primjerice PVC + dvostruka izolacijska stakla)
 • trošila – ugradnja ventilokonvektora, zamjena radijatora, ugradnja termostatskih ventila 

Kolika je cijena dizalica topline? Koliki je povrat investicije?


Kako je riječ o obnovljivom izvoru energije visoke efikasnosti, realno je da je početna investicija nešto veća u odnosu na klasične sustave grijanja. S druge strane, investitorima je u startu osigurana ušteda pošto im je potreban tek priključak električne energije i nije potrebno raditi dimnjak. Cijena dizalice topline je u startu možda veća od konkurentskih riješenja, ali je povrat investicije jednako veći kroz manje prosječne operativne troškove.

Uz to, država već neko vrijeme subvencionira investiciju u dizalice topline. Najčešće je riječ o pokrivanju 50% investicije do specifičnog maksimalnog iznosa. Više o subvencijama, uvjetima i aktualnim ponudama može saznati na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. S obzirom na smanjenu potrošnju energenata, povrat investicije u sustav dizalice topline u prosjeku iznosi sedam godina. U slučaju da investitor aplicira i dobije državne subvencije, taj se rok vidno skraćuje. 

Trošak sustava ovisi o izvedbi uređaja, korištenim materijalima, proizvođaču sustava, planiranom načinu korištenja, klimatskim uvjetima u kojima se nalazite itd.

Za primjer praćenja svakodnevne potrošnje objekta opremljenog Zubadan sustavom kliknite ovdje…


 

Praksa je pokazala da trošak sustava s dizalicom topline iznosi 800-1200 kn + PDV po m2. To ovisi o mnogim parametrima uz koje imate mogućnost smanjiti ili povećati cijenu kao što je ugradnja podnog grijanja, potrošne tople vode, solarnog grijanja, posebne kontrole upravljanja i upravljanja sa udaljene lokacije. Ovaj podatak iz prakse može vam poslužiti kao okvirni primjer za procjenu vaše investicije iako nije uvijek konačan.

 

 

U našoj ponudi možete pronaći modele vrhunskih proizvođača Fujitsu, Toshiba i Mitsubishi Electric. Za detaljne informacije i cijene kontaktirajte nas:

 

Kako rade Dizalice topline? Sveobuhvatni vodič

Dizalice topline genijalni su uređaji koji koriste principe termodinamike kako bi zgradama pružili rješenja za hlađenje i grijanje. Ovi sustavi su vješti u prijenosu toplinske energije s jednog mjesta na drugo, zadovoljavajući specifične temperaturne potrebe. Ovo dubinsko istraživanje rada dizalica topline nudi sveobuhvatan pregled njihovih mehanizama i naglašava njihovu ključnu ulogu u rješavanju klimatskih promjena.

Razumijevanje osnovne funkcije

Dizalica topline radi korištenjem električne energije za prijenos topline, umjesto da je izravno stvara. Ova tehnologija ima dvostruku svrhu: grijanje tijekom hladnijih mjeseci i hlađenje tijekom toplijih mjeseci. Dizalica topline zimi izvlači toplinu iz vanjskog okruženja i prenosi je u zatvorene prostore, dok ljeti prenosi toplinu iz unutarnjih prostora u vanjske prostore.

Operativna dinamika

Princip rada dizalice topline vrlo je sličan principu rada klima uređaja koji hladi vaš dom korištenjem rashladnog sredstva. Međutim, kritična razlika leži u reverzibilnom ventilu dizalice topline, koji joj omogućuje grijanje i hlađenje.

U načinu grijanja, rad Dizalice topline se mijenja. Rashladno sredstvo, specijalizirana tekućina, igra ključnu ulogu u ovom procesu:

 1. Izdvajanje topline: Dizalica topline dobiva toplinu iz vanjskog zraka ili toplinu iz tla. Ta se toplina zatim usmjerava preko površine za izmjenu topline vanjske jedinice.
 2. Isparavanje: Stečena toplina uzrokuje isparavanje tekućine za hlađenje, pretvarajući se u plinovito stanje.
 3. Kompresija: Plin prolazi kroz kompresor, gdje se njegov tlak i temperatura značajno povećavaju.
 4. Zagrijana izmjena plinova: Zagrijani plin sada prolazi kroz unutarnju površinu za izmjenu topline. Ta se toplina može raspršiti u unutrašnjosti doma ili prenijeti u sustave centralnog grijanja ili tople vode.
 5. Oslobađanje topline: Kako se toplina prenosi u životni prostor, temperatura plina se smanjuje, uzrokujući njegovo vraćanje u tekuće stanje.
 6. Ciklični proces: Ovaj ciklus obrnutog hlađenja nastavlja se dok se ne postigne željena postavka temperature na termostatu.

Učinkovitost u hladnim danima

Čak i po hladnom vremenu, u okolini postoji toplinska energija. Dizalice topline vješte su u izvlačenju te energije iz zraka ili zemlje u blizini zgrade, koristeći je za pružanje topline. Za optimalnu učinkovitost važna je učinkovita izolacija unutar zgrade, koja osigurava minimalne gubitke topline.

Vrste toplinskih pumpi

 1. Izvor Dizalice topline zrak: Ova kategorija uključuje sustave zrak-voda i zrak-zrak. Dizalice topline zrak-voda prenose toplinu iz vanjskog zraka u mokri sustav centralnog grijanja, dok dizalice topline zrak-zrak raspršuju toplinu u zatvorenom prostoru putem ventilatora.
 2. Ground-Source Dizalice topline: Ovaj sustav izvlači prirodnu toplinu iz tla kroz cijevi, povećavajući njegovu temperaturu i iskorištavajući je za grijanje ili toplu vodu.
 3. Hibridna Dizalice topline: Kombinirajući dizalicu topline s tradicionalnim plinskim pećima ili kotlovima, hibridni sustavi odabiru energetski najučinkovitiju opciju na temelju vanjskih temperatura.

Značaj u postizanju neto nule

Oko 40% globalnih emisija potječe iz zgrada, uglavnom zbog načina grijanja. Prijelaz na alternative s niskom ili nultom emisijom ugljika ključan je za postizanje neto nulte emisije. Dizalice topline igraju ključnu ulogu u ovoj promjeni:

 1. Učinkovitost: Dizalice topline proizvode više topline nego što potroše u unesenoj električnoj energiji, pridonoseći energetskoj učinkovitosti.
 2. Integracija obnovljive energije: Kako obnovljivi izvori energije poput solarne energije i energije vjetra postaju sve rašireniji, električna energija koja se koristi za napajanje dizalica topline postaje čišća, usklađujući se s ciljevima održivosti.

Zaključno, razumijevanje zamršenog rada dizalica topline naglašava njihov značaj u modernoj kontroli klime. Iskorištavanjem prirodnih izvora topline i napredne tehnologije, ovi sustavi nude energetski učinkovita rješenja za udobnost i očuvanje okoliša.

 

U našoj ponudi možete pronaći modele vrhunskih proizvođača Fujitsu, Toshiba i Mitsubishi Electric. Za detaljne informacije i cijene kontaktirajte nas: