Klima uređaji za grijanje i hlađenje

Klima uređaj za grijanje i hlađenje Klima uredaji Hrvatska klimatizacija akcija

Klima uređaji za grijanje i hlađenje

Klima uređaji za grijanje i hlađenje te njihova ugradnja postala je popularno i praktično rješenje za održavanje udobnosti tijekom cijele godine u zatvorenim prostorima.

Ovi svestrani klima uređaji za grijanje i hlađenje pružaju fleksibilnost i nude širok raspon funkcionalnosti, što ih čini sve omiljenijim među korisnicima. Ako razmišljate o ugradnji klima uređaja za grijanje i hlađenje, cilj ovog bloga je pružiti vam vrijedne informacije i smjernice koje će vam pomoći da napravite najbolji izbor koji odgovara vašim specifičnim potrebama.

Prednosti klima uređaja za grijanje i hlađenje:

 1. Svestranost:
  Klima uređaji za grijanje i hlađenje su svestrani i mogu učinkovito regulirati unutarnju temperaturu u svim godišnjim dobima. Omogućuju učinkovito hlađenje tijekom vrućih ljeta i pouzdano grijanje u hladnijim mjesecima, osiguravajući udobnost tijekom cijele godine u vašem životnom ili radnom prostoru.
 2. Ušteda prostora i novca:
  Kombinacija funkcija grijanja i hlađenja u jednom uređaju može uštedjeti prostor i novac. Nećete morati ulagati u odvojene sustave grijanja i hlađenja, a možete osloboditi vrijedan prostor u svom domu ili uredu za druge namjene.
 3. Jednostavan za korištenje:
  Ovi klima uređaji su jednostavni za korištenje i obično dolaze s intuitivnim kontrolama i daljinskim opcijama. Možete jednostavno prilagoditi postavke za održavanje željene unutarnje temperature bez potrebe za složenim instalacijama ili dodatnom opremom.
 4. Energetska učinkovitost:
  Moderni klima uređaji za grijanje i hlađenje često uključuju energetski učinkovite tehnologije, poput inverterskih sustava, koji učinkovitije reguliraju potrošnju energije. To rezultira nižim računima za energiju i smanjenim utjecajem na okoliš, što ih čini zelenijim i isplativijim izborom za vaše potrebe kontrole klime u zatvorenom prostoru.

Svestranost klima uređaji za grijanje i hlađenje:

Klima uređaji za grijanje i hlađenje nude neusporedivu svestranost. Oni pružaju praktično rješenje za održavanje ugodnog unutarnjeg okruženja tijekom cijele godine. Evo kako vam njihova svestranost može koristiti:

 1. Udobnost tijekom cijele godine: Ovi klima uređaji osiguravaju ugodu bez obzira na godišnje doba. Nude učinkovito hlađenje tijekom vrućih ljetnih mjeseci, a kada stigne zima, neprimjetno prelaze na učinkovito grijanje. Ova prilagodljivost osigurava da vam nikada nije prevruće ili prehladno, bez obzira na doba godine.
 2. Smanjena oprema: Umjesto ulaganja u odvojene sustave grijanja i hlađenja, jedan uređaj služi za obje svrhe. Ovo ne samo da štedi vaš novac, već i oslobađa prostor u vašem domu ili uredu koji bi inače bio zauzet dodatnom opremom.
 3. Kontrola zoniranja: Mnogi od ovih klima uređaja dolaze s opcijama zoniranja, što vam omogućuje da prilagodite klimu u različitim sobama ili područjima vašeg prostora. Ova precizna kontrola osigurava da možete stvoriti idealne uvjete u svakom području, udovoljavajući individualnim željama.
 4. Energetska učinkovitost: Sustavi grijanja i hlađenja često su dizajnirani imajući na umu energetsku učinkovitost. Napredne značajke poput inverterske tehnologije reguliraju potrošnju energije, što dovodi do smanjenih računa za energiju. Ovaj ekološki prihvatljiv pristup znači da možete uživati u ugodnom unutarnjem okruženju bez značajnog utjecaja na okoliš.

Ukratko, svestranost ovih klima uređaja nudi praktično i isplativo rješenje za udobnost tijekom cijele godine, što ih čini popularnim izborom za moderne domove i radna mjesta.

Ušteda prostora i novca klima uređaji za grijanje i hlađenje:

Klima uređaji za grijanje i hlađenje s dvostrukom funkcijom koji može grijati i hladiti vaš prostor pruža niz prednosti, uključujući prednosti uštede prostora i isplativosti:

 1. Prostorna učinkovitost: Ovi svestrani klima uređaji eliminiraju potrebu za odvojenim sustavima grijanja i hlađenja. U mnogim slučajevima montirani su na zid ili bez kanala, što može biti posebno korisno u manjim stambenim prostorima, stanovima ili sobama gdje je prostor ograničen. Njihov kompaktni dizajn osigurava da ne zauzimaju dragocjeni prostor na podu, ostavljajući vam više prostora za namještaj ili druge svrhe.
 2. Ušteda: Ugradnja dva odvojena sustava, jednog za grijanje i drugog za hlađenje, može biti skup pothvat. Klima uređaj s dvostrukom funkcijom nudi jeftinije rješenje. Ne samo da štedite na početnim troškovima kupnje i instaliranja dviju jedinica, već također imate koristi od nižih troškova održavanja i operativnih troškova, što doprinosi dugoročnim uštedama.
 3. Fleksibilnost ugradnje: Ovi klima uređaji često su fleksibilni u smislu ugradnje. Možete birati između različitih opcija montaže, poput zidne, stropne ili sustava bez kanala, ovisno o vašim specifičnim potrebama i ograničenjima prostora. Njihova svestranost u instalaciji omogućuje rješenja po mjeri u različitim područjima vašeg doma ili poslovnog prostora.
 4. Energetska učinkovitost: Mnogi klima uređaji s dvostrukom funkcijom dizajnirani su s energetski učinkovitim tehnologijama. Inverterski sustavi, na primjer, reguliraju potrošnju energije na temelju stvarne potrebe za grijanjem ili hlađenjem. To dovodi do nižih računa za energiju, smanjujući vaše ukupne troškove.

Odlukom za jednu jedinicu koja može i grijati i hladiti, ne samo da štedite fizički prostor, već i uživate u financijskim uštedama tijekom vremena. Ovi sustavi nude praktično, ekonomično i prostorno učinkovito rješenje za održavanje željene temperature u vašem životnom ili radnom prostoru.

Jednostavan za korištenje klima uređaji za grijanje i hlađenje:

Klima uređaji dizajnirani i za grijanje i za hlađenje obično nude jednostavno iskustvo. Njihove intuitivne kontrole i jednostavan rad čine ih dostupnima korisnicima svih profila. Evo zašto su jednostavni za korištenje:

 1. Kontrole jednostavne za korištenje: Klima uređaji s dvostrukom funkcijom opremljeni su jednostavnim kontrolnim sučeljima. Jednostavno možete podesiti temperaturu, brzinu ventilatora i način rada sa samo nekoliko pritisaka na gumb ili naredbe daljinskog upravljača. Mnoge moderne jedinice čak imaju digitalne zaslone ili pametne termostate za praktično upravljanje temperaturom.
 2. Postavi i zaboravi praktičnost: Ovi sustavi često pružaju automatizirane značajke za rad bez muke. Postavite željenu temperaturu, a klima uređaj će se pobrinuti za ostalo. Po potrebi će se prebacivati između načina grijanja i hlađenja kako bi se održala navedena razina udobnosti. Ovaj pristup "postavi i zaboravi" pojednostavljuje svakodnevnu upotrebu.
 3. Daljinski upravljač: Mnogi klima uređaji s dvostrukom funkcijom uključuju opcije daljinskog upravljanja. To znači da možete izvršiti prilagodbe s bilo kojeg mjesta u prostoriji, eliminirajući potrebu za ustajanjem i ručnim mijenjanjem postavki. Neke jedinice čak nude aplikacije za pametne telefone za daljinsko upravljanje, dodajući dodatni sloj pogodnosti.
 4. Programabilni mjerači vremena: Programabilni mjerači vremena omogućuju vam stvaranje rasporeda grijanja i hlađenja koji odgovaraju vašim dnevnim rutinama. Možete postaviti sustav da se uključi ili isključi u određeno vrijeme, osiguravajući da vaš prostor ima željenu temperaturu kada vam je potrebna.
 5. Pametna tehnologija: Neki napredni modeli kompatibilni su s tehnologijom pametne kuće. To omogućuje glasovne naredbe i integraciju s virtualnim pomoćnicima kao što su Amazon Alexa ili Google Assistant. Čini upravljanje klima uređajem jednostavnim poput izgovora naredbe.

Jednostavan dizajn klima uređaja s dvostrukom funkcijom pojednostavljuje proces kontrole temperature. Nećete se morati kretati kroz složene postavke ili stalno vršiti ručne prilagodbe. S praktičnim značajkama i intuitivnim kontrolama, ovi sustavi pružaju jednostavno i jednostavno iskustvo za održavanje udobnosti u zatvorenom prostoru tijekom cijele godine.

Energetska učinkovitost klima uređaji za grijanje i hlađenje:

Moderni dvonamjenski klima uređaji za grijanje i hlađenje daju prednost energetskoj učinkovitosti, što je u korist i korisnika i okoliša. Evo kako ovi sustavi postižu uštedu energije:

 1. Ocjene visoke učinkovitosti: Većina klima uređaja s dvostrukom funkcijom ima ocjene visoke učinkovitosti, koje se često mjere omjerom sezonske energetske učinkovitosti (SEER) za hlađenje i faktorom sezonske učinkovitosti grijanja (HSPF) za grijanje. Više SEER i HSPF vrijednosti ukazuju na bolju učinkovitost. Ovi su sustavi projektirani za optimalno grijanje i hlađenje uz minimalnu potrošnju energije.
 2. Tehnologija invertera: Mnogi klima uređaji s dvostrukom funkcijom koriste tehnologiju invertera, koja prilagođava brzinu kompresora na temelju zahtjeva za hlađenjem ili grijanjem. Tradicionalni sustavi često rade punim kapacitetom, trošeći više energije. Inverterska tehnologija smanjuje rasipanje energije pokretanjem sustava pri različitim brzinama radi održavanja željene temperature.
 3. Programabilni termostati: Ugrađeni programibilni termostati omogućuju korisnicima postavljanje rasporeda temperature. Ovo smanjuje nepotrebno grijanje ili hlađenje kada nitko nije kod kuće, smanjujući potrošnju energije. Neki modeli imaju značajke poput načina mirovanja, koji lagano prilagođava temperaturu tijekom noćnih sati radi uštede energije.
 4. Zonska kontrola: Mini-split sustavi bez kanala, uobičajeni u klimatizacijskim uređajima s dvostrukom funkcijom, nude zonsku kontrolu. To korisnicima omogućuje samostalno grijanje ili hlađenje određenih prostorija ili zona. Klimatizirani zrak možete usmjeriti samo tamo gdje je to potrebno, sprječavajući rasipno hlađenje ili grijanje nenaseljenih područja.
 5. Pametni senzori: Mnoge moderne jedinice opremljene su senzorima koji detektiraju temperaturne varijacije i prilagođavaju postavke u skladu s tim. Na primjer, ako je soba već na željenoj temperaturi, sustav će automatski smanjiti svoju snagu, štedeći energiju.
 6. Energy Star Certification: Klima uređaji s oznakom Energy Star zadovoljavaju stroge smjernice energetske učinkovitosti koje je postavila Agencija za zaštitu okoliša SAD-a. Ovi su proizvodi dokazali svoju sposobnost uštede energije bez ugrožavanja performansi.
 7. Ekološki prihvatljiva rashladna sredstva: Ekološki prihvatljiva rashladna sredstva, kao što su R-410A ili R-32, obično se koriste u energetski učinkovitim klima uređajima. Ova rashladna sredstva imaju manji utjecaj na okoliš i doprinose ukupnoj učinkovitosti sustava.
 8. Redovito održavanje: Održavanje vašeg dvofunkcionalnog klima uređaja ključno je za održavanje učinkovitosti. Rutinsko servisiranje, čišćenje filtara i osiguravanje da sustav nema nečistoća pomoći će mu da radi na najbolji način.

Kombinacijom naprednih tehnologija, precizne kontrole temperature i inteligentnih značajki, klima uređaji za grijanje i hlađenje s dvostrukom funkcijom omogućuju učinkovito grijanje i hlađenje uz minimalnu potrošnju energije. To ne samo da dovodi do nižih računa za struju za korisnike, već i smanjuje ugljični otisak, što ih čini ekološki odgovornim izborom.

Klima uređaji za grijanje i hlađenje

Klima uređaji za grijanje i hlađenje

Klima uređaji za grijanje i hlađenje te njihova ugradnja postala je popularno i praktično rješenje za održavanje udobnosti tijekom cijele godine u zatvorenim prostorima.

Ovi svestrani klima uređaji za grijanje i hlađenje pružaju fleksibilnost i nude širok raspon funkcionalnosti, što ih čini sve omiljenijim među korisnicima. Ako razmišljate o ugradnji klima uređaja za grijanje i hlađenje, cilj ovog bloga je pružiti vam vrijedne informacije i smjernice koje će vam pomoći da napravite najbolji izbor koji odgovara vašim specifičnim potrebama.

Prednosti klima uređaja za grijanje i hlađenje:

 1. Svestranost:
  Klima uređaji za grijanje i hlađenje su svestrani i mogu učinkovito regulirati unutarnju temperaturu u svim godišnjim dobima. Omogućuju učinkovito hlađenje tijekom vrućih ljeta i pouzdano grijanje u hladnijim mjesecima, osiguravajući udobnost tijekom cijele godine u vašem životnom ili radnom prostoru.
 2. Ušteda prostora i novca:
  Kombinacija funkcija grijanja i hlađenja u jednom uređaju može uštedjeti prostor i novac. Nećete morati ulagati u odvojene sustave grijanja i hlađenja, a možete osloboditi vrijedan prostor u svom domu ili uredu za druge namjene.
 3. Jednostavan za korištenje:
  Ovi klima uređaji su jednostavni za korištenje i obično dolaze s intuitivnim kontrolama i daljinskim opcijama. Možete jednostavno prilagoditi postavke za održavanje željene unutarnje temperature bez potrebe za složenim instalacijama ili dodatnom opremom.
 4. Energetska učinkovitost:
  Moderni klima uređaji za grijanje i hlađenje često uključuju energetski učinkovite tehnologije, poput inverterskih sustava, koji učinkovitije reguliraju potrošnju energije. To rezultira nižim računima za energiju i smanjenim utjecajem na okoliš, što ih čini zelenijim i isplativijim izborom za vaše potrebe kontrole klime u zatvorenom prostoru.

Svestranost klima uređaji za grijanje i hlađenje:

Klima uređaji za grijanje i hlađenje nude neusporedivu svestranost. Oni pružaju praktično rješenje za održavanje ugodnog unutarnjeg okruženja tijekom cijele godine. Evo kako vam njihova svestranost može koristiti:

 1. Udobnost tijekom cijele godine: Ovi klima uređaji osiguravaju ugodu bez obzira na godišnje doba. Nude učinkovito hlađenje tijekom vrućih ljetnih mjeseci, a kada stigne zima, neprimjetno prelaze na učinkovito grijanje. Ova prilagodljivost osigurava da vam nikada nije prevruće ili prehladno, bez obzira na doba godine.
 2. Smanjena oprema: Umjesto ulaganja u odvojene sustave grijanja i hlađenja, jedan uređaj služi za obje svrhe. Ovo ne samo da štedi vaš novac, već i oslobađa prostor u vašem domu ili uredu koji bi inače bio zauzet dodatnom opremom.
 3. Kontrola zoniranja: Mnogi od ovih klima uređaja dolaze s opcijama zoniranja, što vam omogućuje da prilagodite klimu u različitim sobama ili područjima vašeg prostora. Ova precizna kontrola osigurava da možete stvoriti idealne uvjete u svakom području, udovoljavajući individualnim željama.
 4. Energetska učinkovitost: Sustavi grijanja i hlađenja često su dizajnirani imajući na umu energetsku učinkovitost. Napredne značajke poput inverterske tehnologije reguliraju potrošnju energije, što dovodi do smanjenih računa za energiju. Ovaj ekološki prihvatljiv pristup znači da možete uživati u ugodnom unutarnjem okruženju bez značajnog utjecaja na okoliš.

Ukratko, svestranost ovih klima uređaja nudi praktično i isplativo rješenje za udobnost tijekom cijele godine, što ih čini popularnim izborom za moderne domove i radna mjesta.

Ušteda prostora i novca klima uređaji za grijanje i hlađenje:

Klima uređaji za grijanje i hlađenje s dvostrukom funkcijom koji može grijati i hladiti vaš prostor pruža niz prednosti, uključujući prednosti uštede prostora i isplativosti:

 1. Prostorna učinkovitost: Ovi svestrani klima uređaji eliminiraju potrebu za odvojenim sustavima grijanja i hlađenja. U mnogim slučajevima montirani su na zid ili bez kanala, što može biti posebno korisno u manjim stambenim prostorima, stanovima ili sobama gdje je prostor ograničen. Njihov kompaktni dizajn osigurava da ne zauzimaju dragocjeni prostor na podu, ostavljajući vam više prostora za namještaj ili druge svrhe.
 2. Ušteda: Ugradnja dva odvojena sustava, jednog za grijanje i drugog za hlađenje, može biti skup pothvat. Klima uređaj s dvostrukom funkcijom nudi jeftinije rješenje. Ne samo da štedite na početnim troškovima kupnje i instaliranja dviju jedinica, već također imate koristi od nižih troškova održavanja i operativnih troškova, što doprinosi dugoročnim uštedama.
 3. Fleksibilnost ugradnje: Ovi klima uređaji često su fleksibilni u smislu ugradnje. Možete birati između različitih opcija montaže, poput zidne, stropne ili sustava bez kanala, ovisno o vašim specifičnim potrebama i ograničenjima prostora. Njihova svestranost u instalaciji omogućuje rješenja po mjeri u različitim područjima vašeg doma ili poslovnog prostora.
 4. Energetska učinkovitost: Mnogi klima uređaji s dvostrukom funkcijom dizajnirani su s energetski učinkovitim tehnologijama. Inverterski sustavi, na primjer, reguliraju potrošnju energije na temelju stvarne potrebe za grijanjem ili hlađenjem. To dovodi do nižih računa za energiju, smanjujući vaše ukupne troškove.

Odlukom za jednu jedinicu koja može i grijati i hladiti, ne samo da štedite fizički prostor, već i uživate u financijskim uštedama tijekom vremena. Ovi sustavi nude praktično, ekonomično i prostorno učinkovito rješenje za održavanje željene temperature u vašem životnom ili radnom prostoru.

Jednostavan za korištenje klima uređaji za grijanje i hlađenje:

Klima uređaji dizajnirani i za grijanje i za hlađenje obično nude jednostavno iskustvo. Njihove intuitivne kontrole i jednostavan rad čine ih dostupnima korisnicima svih profila. Evo zašto su jednostavni za korištenje:

 1. Kontrole jednostavne za korištenje: Klima uređaji s dvostrukom funkcijom opremljeni su jednostavnim kontrolnim sučeljima. Jednostavno možete podesiti temperaturu, brzinu ventilatora i način rada sa samo nekoliko pritisaka na gumb ili naredbe daljinskog upravljača. Mnoge moderne jedinice čak imaju digitalne zaslone ili pametne termostate za praktično upravljanje temperaturom.
 2. Postavi i zaboravi praktičnost: Ovi sustavi često pružaju automatizirane značajke za rad bez muke. Postavite željenu temperaturu, a klima uređaj će se pobrinuti za ostalo. Po potrebi će se prebacivati između načina grijanja i hlađenja kako bi se održala navedena razina udobnosti. Ovaj pristup “postavi i zaboravi” pojednostavljuje svakodnevnu upotrebu.
 3. Daljinski upravljač: Mnogi klima uređaji s dvostrukom funkcijom uključuju opcije daljinskog upravljanja. To znači da možete izvršiti prilagodbe s bilo kojeg mjesta u prostoriji, eliminirajući potrebu za ustajanjem i ručnim mijenjanjem postavki. Neke jedinice čak nude aplikacije za pametne telefone za daljinsko upravljanje, dodajući dodatni sloj pogodnosti.
 4. Programabilni mjerači vremena: Programabilni mjerači vremena omogućuju vam stvaranje rasporeda grijanja i hlađenja koji odgovaraju vašim dnevnim rutinama. Možete postaviti sustav da se uključi ili isključi u određeno vrijeme, osiguravajući da vaš prostor ima željenu temperaturu kada vam je potrebna.
 5. Pametna tehnologija: Neki napredni modeli kompatibilni su s tehnologijom pametne kuće. To omogućuje glasovne naredbe i integraciju s virtualnim pomoćnicima kao što su Amazon Alexa ili Google Assistant. Čini upravljanje klima uređajem jednostavnim poput izgovora naredbe.

Jednostavan dizajn klima uređaja s dvostrukom funkcijom pojednostavljuje proces kontrole temperature. Nećete se morati kretati kroz složene postavke ili stalno vršiti ručne prilagodbe. S praktičnim značajkama i intuitivnim kontrolama, ovi sustavi pružaju jednostavno i jednostavno iskustvo za održavanje udobnosti u zatvorenom prostoru tijekom cijele godine.

Energetska učinkovitost klima uređaji za grijanje i hlađenje:

Moderni dvonamjenski klima uređaji za grijanje i hlađenje daju prednost energetskoj učinkovitosti, što je u korist i korisnika i okoliša. Evo kako ovi sustavi postižu uštedu energije:

 1. Ocjene visoke učinkovitosti: Većina klima uređaja s dvostrukom funkcijom ima ocjene visoke učinkovitosti, koje se često mjere omjerom sezonske energetske učinkovitosti (SEER) za hlađenje i faktorom sezonske učinkovitosti grijanja (HSPF) za grijanje. Više SEER i HSPF vrijednosti ukazuju na bolju učinkovitost. Ovi su sustavi projektirani za optimalno grijanje i hlađenje uz minimalnu potrošnju energije.
 2. Tehnologija invertera: Mnogi klima uređaji s dvostrukom funkcijom koriste tehnologiju invertera, koja prilagođava brzinu kompresora na temelju zahtjeva za hlađenjem ili grijanjem. Tradicionalni sustavi često rade punim kapacitetom, trošeći više energije. Inverterska tehnologija smanjuje rasipanje energije pokretanjem sustava pri različitim brzinama radi održavanja željene temperature.
 3. Programabilni termostati: Ugrađeni programibilni termostati omogućuju korisnicima postavljanje rasporeda temperature. Ovo smanjuje nepotrebno grijanje ili hlađenje kada nitko nije kod kuće, smanjujući potrošnju energije. Neki modeli imaju značajke poput načina mirovanja, koji lagano prilagođava temperaturu tijekom noćnih sati radi uštede energije.
 4. Zonska kontrola: Mini-split sustavi bez kanala, uobičajeni u klimatizacijskim uređajima s dvostrukom funkcijom, nude zonsku kontrolu. To korisnicima omogućuje samostalno grijanje ili hlađenje određenih prostorija ili zona. Klimatizirani zrak možete usmjeriti samo tamo gdje je to potrebno, sprječavajući rasipno hlađenje ili grijanje nenaseljenih područja.
 5. Pametni senzori: Mnoge moderne jedinice opremljene su senzorima koji detektiraju temperaturne varijacije i prilagođavaju postavke u skladu s tim. Na primjer, ako je soba već na željenoj temperaturi, sustav će automatski smanjiti svoju snagu, štedeći energiju.
 6. Energy Star Certification: Klima uređaji s oznakom Energy Star zadovoljavaju stroge smjernice energetske učinkovitosti koje je postavila Agencija za zaštitu okoliša SAD-a. Ovi su proizvodi dokazali svoju sposobnost uštede energije bez ugrožavanja performansi.
 7. Ekološki prihvatljiva rashladna sredstva: Ekološki prihvatljiva rashladna sredstva, kao što su R-410A ili R-32, obično se koriste u energetski učinkovitim klima uređajima. Ova rashladna sredstva imaju manji utjecaj na okoliš i doprinose ukupnoj učinkovitosti sustava.
 8. Redovito održavanje: Održavanje vašeg dvofunkcionalnog klima uređaja ključno je za održavanje učinkovitosti. Rutinsko servisiranje, čišćenje filtara i osiguravanje da sustav nema nečistoća pomoći će mu da radi na najbolji način.

Kombinacijom naprednih tehnologija, precizne kontrole temperature i inteligentnih značajki, klima uređaji za grijanje i hlađenje s dvostrukom funkcijom omogućuju učinkovito grijanje i hlađenje uz minimalnu potrošnju energije. To ne samo da dovodi do nižih računa za struju za korisnike, već i smanjuje ugljični otisak, što ih čini ekološki odgovornim izborom.

Da li je grijanje na klimu najjeftinije grijanje?

Suočeni s rastućim troškovima energije, mnogi pojedinci i kućanstva traže najisplativija rješenja za grijanje. Izbor najjeftinijeg načina grijanja može varirati ovisno o čimbenicima kao što su lokacija, klima, dostupnost resursa i specifične potrebe nekretnine. Evo nekoliko popularnih opcija grijanja i čimbenika koje treba uzeti u obzir pri određivanju najekonomičnijeg izbora:

 1. Prirodni plin: U regijama gdje je prirodni plin lako dostupan, on često ostaje jedna od najisplativijih opcija grijanja. Prirodni plin ima tendenciju da bude relativno pristupačan u usporedbi s drugim fosilnim gorivima poput nafte i propana. Međutim, cijene mogu varirati.
 2. Toplinske pumpe: Sustavi toplinskih pumpi, posebno toplinske pumpe zrak-izvor i zemlja-izvor topline, energetski su učinkovite i dugoročno mogu ponuditi značajne uštede. Djeluju tako da izvlače toplinu iz zraka ili tla i prenose je u vaš dom. Početni trošak instalacije može biti viši, ali dugoročni operativni troškovi obično su niži.
 3. Solarno grijanje: Ako živite u sunčanoj regiji, solarni sustavi grijanja mogu biti isplativa opcija. Solarni paneli koriste energiju sunca kako bi osigurali toplinu za vaš dom. Iako početno ulaganje može biti značajno, solarno grijanje može značajno smanjiti ili eliminirati vaše račune za energiju tijekom vremena.
 4. Peći na drvene pelete: Usprkos povećanju cijena peleta, peći na drvene pelete ostaju učinkovit i isplativ izbor grijanja za mnoge. Oni spaljuju komprimirane drvene pelete, koji su obnovljivi izvor. Cijena peleta još uvijek može biti niža od ostalih goriva za grijanje.
 5. Električno grijanje: Električni grijači mogu biti isplativi u regijama gdje je električna energija relativno jeftina. Međutim, oni su manje energetski učinkoviti od drugih metoda grijanja, što može rezultirati većim mjesečnim računima.
 6. Izolacija i energetska učinkovitost: Bez obzira na sustav grijanja koji odaberete, ulaganje u odgovarajuću izolaciju i energetski učinkovita poboljšanja doma može značajno smanjiti vaše troškove grijanja. Dobro izoliran dom učinkovitije zadržava toplinu, smanjujući potrebu za stalnim grijanjem.
 7. Hibridni sustavi: Kombinacija različitih metoda grijanja, kao što je dizalica topline s pomoćnom plinskom ili električnom peći, može osigurati uštedu troškova i povećanu učinkovitost, posebno u regijama s ekstremnim temperaturnim varijacijama.
 8. Geotermalno grijanje: Geotermalne dizalice topline, iako su skupe za ugradnju, nude izvrsne dugoročne uštede korištenjem stabilne temperature zemlje. Vrlo su učinkoviti i mogu osigurati i grijanje i hlađenje.

Kako biste odredili najekonomičnije rješenje grijanja za svoju specifičnu situaciju, razmislite o provođenju energetskog pregleda vašeg doma. Energetski stručnjak može procijeniti jedinstvene potrebe vaše nekretnine i dati preporuke prilagođene vašim okolnostima. Osim toga, pratite cijene energije i istražite državne poticaje ili popuste za energetski učinkovite sustave grijanja u vašem području.

Možemo napraviti jednostavan izračun ako se prostor grije na gradski plin u odnosu na grijanje na klimu:

Potrošnja plina mjeri se u kilovat-satima, što je ujedno i jedinična mjera po kojoj se izračunava cijena plina. Jedinstvena formula za izračun iznosa računa za plin je:

Količina [€]= Energija [kWh] x Ts1 [kn/kWh] + Ts2 [€/mj]

Ts1 – konačna cijena opskrbe plinom
Ts2- fiksna mjesečna naknada

Iako ovu formulu mogu koristiti svi korisnici plina, rezultati će svakako varirati ovisno o individualnoj potrošnji korisnika, kao io tarifnom modelu koji se koristi (cijene se određuju različito za pojedine tarifne modele kupaca).

Na primjer, napravili smo tablicu s konačnom potrošnjom plina za kućanstvo koje plin koristi za pripremu hrane, toplu vodu i podno grijanje.

Namjena plina

Podno grijanje
Potrošena energija (kWh) = 1800
Cijena isporuke plina (TM2) = 0,0534
Mjesečna fiksna naknada = 1,33
Ukupan iznos cijene (€) = 91,33

Priprema tople vode
Potrošena energija (kWh) = 185
Cijena isporuke plina (TM2) = 0,0534
Mjesečna fiksna naknada = 1,33
Ukupan iznos cijene (€) = 11,2

Priprema hrane
Potrošena energija (kWh) = 102
Cijena isporuke plina (TM2) = 0,0534
Mjesečna fiksna naknada = 1,33
Ukupni iznos cijene (€) = 6,77

Prema tablici, ukupan iznos mjesečnog računa iznosio bi 109,3 eura. Treba naglasiti da u obračunate cijene nije uračunat PDV. Kad tome dodamo PDV, mjesečna cijena plinskog grijanja iznosi 136,6 eura.

Potrošnja plina će svakako varirati ovisno o sezoni (ljeti manja potrošnja), a time i visina računa. Ova cijena vrijedi za zimski period kada se grijanje koristi u većim količinama.

Izračun mjesečne potrošnje grijanja na pelete/drveni ogrjev u odnosu na grijanje na klimu

Priloženi izračuni daju jasan pregled mjesečnih troškova grijanja za dva različita načina grijanja: grijanje na pelete i grijanje na drva. Sažmimo ove izračune:

Grijanje na pelete:

 • Prosječna godišnja potrošnja peleta: 4 tone
 • Cijena peleta po kilogramu: 0,5€
 • Ukupni trošak grijanja na pelete za jednu sezonu: 2.000€
 • Mjesečni trošak (preko 7 mjeseci): 285 €

Grijanje na drva:

 • Godišnja potrošnja drva: 10 m²
 • Cijena 1 m² drva za ogrjev: 65 €
 • Ukupni trošak grijanja na drva za jednu sezonu: 650€
 • Mjesečni trošak (preko 7 mjeseci): 93 €

Na temelju ovih izračuna mjesečni trošak za grijanje na pelete iznosi cca 285 €, dok je mjesečni trošak za grijanje na drva cca 93 €.

Važno je napomenuti da ti troškovi mogu varirati ovisno o čimbenicima kao što su učinkovitost sustava grijanja, izolacija zgrade i lokalne tržišne cijene peleta i drva za ogrjev. Dodatno, ovi izračuni pretpostavljaju dosljedne potrebe za grijanjem tijekom sezone grijanja.

Potrošači bi također trebali uzeti u obzir druge čimbenike kao što su praktičnost, jednostavnost korištenja i utjecaj na okoliš pri odabiru metode grijanja. Osim toga, istraživanje energetski učinkovitih praksi i tehnologija može pomoći u smanjenju troškova grijanja bez obzira na odabranu metodu.

Izračun mjesečne potrošnje grijanja na klima uređaj – grijanje na klimu

Grijanje na klimu – Navedeni izračuni daju jasnu procjenu mjesečne potrošnje električne energije za klimatizaciju na temelju korištenja klima uređaja od 3,5 kW. Sažmimo ove izračune:

Mjesečna potrošnja grijanje na klimu za jedan klima uređaj:

 • Dnevna upotreba: 12 sati
 • Potrošnja po satu: 0,52 €
 • Dnevni trošak: 0,50 €
 • Mjesečni trošak (30 dana): 15,7 €

Mjesečna potrošnja grijanje na klimu za dva klima uređaja:

 • Potrošnja za jedan klima uređaj: 15,7 €
 • Potrošnja za dva klima uređaja: 31,4 €

Mjesečna potrošnja grijanje na klimu za tri klima uređaja:

 • Potrošnja za jedan klima uređaj: 15,7 €
 • Potrošnja za tri klime: 47,1€

Ovi izračuni pretpostavljaju da svaki klima uređaj radi 12 sati dnevno i koriste faktor korekcije za inverterske klima uređaje (0,71). Cijene električne energije također se uzimaju u obzir od 0,07 € po kWh.

Imajte na umu da potrošnja električne energije može varirati ovisno o čimbenicima kao što su kapacitet hlađenja klima uređaja, njihova energetska učinkovitost i koliko je prostor dobro izoliran. Također je bitno uzeti u obzir lokalne cijene električne energije jer se one mogu razlikovati ovisno o lokaciji.

Mjere učinkovitosti, poput odgovarajuće izolacije, korištenja programibilnih termostata i redovitog održavanja klimatizacijskih jedinica, mogu pomoći u optimizaciji potrošnje energije i smanjenju troškova.

Koji način grijanja je najisplativije grijanje – grijanje na klimu?

Ukratko, na temelju dostavljenih izračuna grijanje klima uređajem čini se najisplativijom metodom grijanja – grijanje na klimu. Nudi nekoliko prednosti, uključujući niže mjesečne troškove, praktičnost i jednostavnost korištenja u usporedbi s grijanjem na pelete ili drva. Osim toga, nema potrebe za ručnim radom kao što je slaganje drva i čišćenje pepela, što ga čini opcijom bez muke.

Ako imate bilo kakvih nejasnoća, pitanja ili trebate smjernice pri odabiru pravog klima uređaja za svoje potrebe, slobodno nas kontaktirajte. Svojim dugogodišnjim iskustvom i stručnošću možemo vam pomoći u odabiru najprikladnijeg klima uređaja, provođenju preliminarnog snimanja zgrade te određivanju optimalnog rasporeda unutarnjih i vanjskih jedinica. Naš cilj je pružiti vam visokokvalitetan klimatizirani prostor i profesionalnu instalaciju uz minimalne smetnje u vašem životnom ili radnom okruženju, a sve to po konkurentnoj tržišnoj cijeni.

Slobodno nam se obratite za dodatnu pomoć i personalizirane preporuke.